Zamyšlení21.12.2021

Rok 2021 z pohledu realitního manažera

Blíží se nám vánoční čas a ještě předtím, než na pár dní odložíme pracovní povinnosti stranou a budeme se věnovat kruhu svých blízkých, ráda bych se ohlédla za letošním rokem, který byl v realitním byznysu poměrně zásadní. Chtěla bych také poděkovat svému týmu a všem kolegům za přístup, nasazení, ochotu a motivaci na sobě pracovat po celý rok.

Zlom v realitním byznysu

Pokud si myslíte, že v realitním byznysu nastal zlom kvůli covidu, pak se mýlíte. Jisté věci samozřejmě covid ovlivnil, ale vzhledem k tomu, že jako M&M reality již nějakou dobu využíváme nejmodernější technologie, mohu říci, že jsme byli na některé věci s předstihem připraveni. Například díky tabletům s vlastní aplikací dokážeme podepisovat veškerou smluvní dokumentaci na dálku bez osobního kontaktu. Díky další moderní technologii zvládneme vytvořit nejen videoprohlídku nemovitosti, ale také takzvaný matterport – což je v podstatě virtuální prohlídka nemovitosti, kdy se po nemovitosti pohybujete jako například ve videohře nebo v Google Street View. 

Všechny tyto věci ale bereme v našem týmu již jako samozřejmost. Tím nejzásadnějším, co se v roce 2021 v realitách odehrálo, je totiž zcela nový způsob prodeje nemovitostí, který široko daleko nemá obdoby. Jde o prodej formou televizní či online aukce. Často při zprostředkování prodeje nemovitosti narážíme na to, že poptávka po nemovitostech převyšuje nabídku. Pak je těžké vybrat zájemce nejférovější cestou. Aukce je tedy skvělý způsob, jak nemovitost získá ten, kdo o ni má největší zájem. 

Někdo by mohl argumentovat, že prodejem v aukci se uměle navyšuje cena nemovitosti. Nutno podotknout, že účast v aukcích je čistě dobrovolná záležitost. Vyvolávací cena začíná na té nejnižší možné hodnotě, poté zájemci přihazují podle toho, kolik jsou sami ochotni za nemovitost zaplatit. Výsledek aukce je tak zcela férový ke všem zúčastněným, kdy prodávající většinou získá více, než očekával, a nemovitost získá ten, kdo o ni nejvíce stál. Ještě jsme se nesetkali s aukcí, kde by byla některá ze stran obchodu nespokojena.   

Ceny nemovitostí stoupají

Bez ohledu na prodej nemovitostí prostřednictvím aukce ceny nemovitostí v průběhu roku 2021 stoupaly. Je to především ovlivněno nízkou nabídkou zajímavých či relevantních nemovitostí a stále zvyšující se poptávkou. Lidé si chtějí pořídit novou nemovitost nejen z důvodu vlastního bydlení, ale i jako investici. 

Navýšení poptávky nahrávaly i nízké úrokové sazby, na které ČNB zareagovala jejich žvýšením. Poptávka po nemovitostech se ale zatím rapidně nesnížila, což se pravděpodobně nestane ani v následujících měsících. 

Naše pobočky šlapaly na 120 %

Stávající pobočky pod mým vedením pracovaly na maximum a zároveň dařilo se i jednotlivcům. Podařilo se nám také otevřít nové pobočky, konkrétně v Klatovech v čele s vedoucí Evou Svobodovou a v Prachaticích pod vedením Moniky Kálalové. Ráda bych ještě zmínila velmi úspěšné makléře Michala Hlavatého, Ondřeje Šloufa a Lenku Stupkovou, kteří se stojí za úspěchem pobočky Plzeň 4. Také bych chtěla poděkovat za odvedenou práci rokycanské pobočce v čele s Evou Sadovskou. Na závěr bych ráda poblahopřála Anetce Koubíkové, která se k nám přidala v době covidu, a přesto se v listopadu umístila na 10. místě v Plzeňském kraji a předskočila i mnohem zkušenější makléře.  

Za letošní rok jsme s mým týmem celkově pomohli 282 klientům zprostředkovat prodej jejich nemovitosti v celkové hodnotě 731 187 353 Kč.

Pokud byste se chtěli stát součástí mého úspěšného týmu, mrkněte do sekce Kariéra, kde najdete podrobnosti o práci realitního makléře i benefitech práce v mém týmu. Ráda se s vámi ale potkám osobně v některé z našich poboček. Tak mi neváhejte napsat nebo zavolat.

Poděkování za důvěru a blahopřání

Všem makléřům a kolegům na pobočkách Plzeň 4, Klatovy, Prachatice a Rokycany bych chtěla obrovsky poděkovat. Jsem ráda, že jste všichni součástí mého týmu, a vážím si vaší důvěry, loajality a píle posouvat se. Dále bych chtěla poděkovat všem klientům za to, že nám svěřili svou důvěru s prodejem své nemovitosti, a také klientům na druhé straně obchodu, kteří díky svému zájmu usnadnili dotažení obchodů do zdárného konce. Těším se na společnou spolupráci v roce 2022. 

Nyní bych vám všem ráda popřála klidné prožití vánočních svátků v kruhu nejbližších a pohodový čas pro načerpání energie do dalšího roku. Těším se na výzvy, které nám rok 2022 přinese. 

Pavlína Lavičková Vánoce